Befolkningsfremskrivninger 2020

Grønlands Statistik udgav 15. maj 2020 den årlige landsfremskrivning.

 

Udgangspunktet for denne fremskrivning er, at der i disse år fødes omkring 850 børn årligt, mens der dør omkring 550. Fødselsoverskuddet på ca. 300 personer burde medføre en stigende befolkning, men da omkring 350 personer flere årligt udvandrer end der indvandrer, falder befolkningens samlede størrelse.

 

Dette forstærkes i de kommende år af, at de store fødselsårgange fra starten af 1960’erne nu nærmer sig aldre med højere, naturlig dødelighed. I de kommende 10 år vil der også være færre kvinder i de fødedygtige aldre, så til trods for uændret fertilitet på omkring reproduktionsniveau vil det årlige antal fødte også falde.

 

Beregningsresultaterne i landsfremskrivningen findes i Statistikbanken for perioden frem mod 2050

 

Om regionale fremskrivninger 2020 – 2030

I Statistikbanken findes detaljerede beregningsresultater gennemført for hhv. hele landet, kommuner, distrikter samt en gruppering efter lokaliteternes folketal (størrelse) pr 1. januar 2020.

 

Tabellen http://bank.stat.gl/BEDP20REG indeholder for hvert geografisk område: 4 beregningsalternativer, for hele befolkningen, for de som er født i Grønland og alle, er fordelt på køn og 1-års alder for 2000 – 2030.

 

Tabellen http://bank.stat.gl/BEDP20REGC indeholder de beregnede årlige ændringer i de demografiske komponenter, for hver fremskrivning.

 

Beregningerne præsenteres i denne publikation og i Statistikbanken alene frem mod 2030, men tabellerne er som tekniske regneeksempler gennemført frem til 2050. Adgang til disse tabeller kan fås ved henvendelse til Grønlands Statistik.

 

Beregningerne på geografiske områder er gennemført uafhængigt, således at en beregnet sum for hele landet, beregnet fra kommuneniveau, ikke er identisk med tilsvarende sum, beregnet fra distriktsniveau. På lang sigt afviger disse beregninger mere end på kort sigt.

 

De regionale fremskrivninger afspejler modelberegningerne for hele landet, som viser, at det samlede folketal vil falde med omkring 1.300 (1.500 i landsfremskrivningen) personer over de næste 10 år. Hvis dødeligheden ikke falder så meget, som antaget, men i stedet holder samme niveau som de seneste 5 år, vil der være 2.100(2.500 i landsfremskrivningen) færre i Grønland. Hvis netto halvt så mange udvandrer de kommende 10 år, vil der bo lidt flere (400) i Grønland end i dag.

 

Beregningerne baseres på de samme forventninger som for hele landet, dog suppleret med beregninger af flytninger mellem de geografiske områder. I de regionale fremskrivninger baseres flytninger og vandringer på erfaringer fra de seneste 5 år. Da der til landsfremskrivningen blev anvendt erfaringer fra de seneste 10 år, er denne her også beregnet med kortere erfaringshistorik. Og resultaterne afviger derfor lidt, fra den tidligere offentliggjorte befolkningsfremskrivning.

 

Antal levendefødte justeres gennem et regionalt fertilitetsindeks, og dødeligheden tager tilsvarende højde for regionale forskelle gennem et dødelighedsindeks.